Gezinsdrama’s en zelfmoord door medicatie

Afbeelding


Zo nu en dan is de hele maatschappij geschokt door daden van ernstig geweld, zoals schietpartijen in winkelcentra zoals in Alphen a/d Rijn, gezinsdrama’s zoals met de broertjes Ruben en Julian en plotselinge geweldsdelicten op scholen. Dergelijke delicten zijn meestal toegeschreven aan de psychische toestand van de dader en de beschikbaarheid van wapens.

Een onderwerp krijgt steeds te weinig aandacht: de invloed van psychiatrische medicatie. Gebrek aan gegevens zou een rol kunnen spelen voor het gebrek aan aandacht voor dit onderwerp door de regering. Waardoor men achter de feiten blijft aanlopen.
Wat zijn de oorzaken van geweld bij mensen die psychiatrische medicijnen te nemen?
Een reden kan de veel voorkomende bijwerking is akathesie. Dit is vaak een bijwerking van mensen die antipsychotica en of antidepressiva gebruiken.

Akathesie is een vreselijk gevoel van angst, een onvermogen om stil te zitten, een gevoel dat je wil kruipen uit zijn of haar huid. Achter veel van het extreem geweld als zelfmoord of geweld bij anderen zien we dat akathesie bij mensen die psychiatrische drugs gebruiken een rol speelt.

Hoewel psychiaters zich ervan bewust zijn dat extreem geweld door akathesie tijdens het gebruik van psychofarmaca of tijdens het afkicken daarvan aanwezig is. De neiging blijft om de schuld op de “ziekte” van de patiënt te schuiven of op de inconsequentie van zijn of haar medicatie gebruik.

Menselijkheid kan je niet onderdrukken met medicatie. Pas dan creër je tikkende tijdbommen.
Meer dan 200.000 kinderen en jongeren krijgen jaarlijks psychiatrische medicatie voorgeschreven. Dat getal blijft groeien. Een nieuwe generatie van tikkende tijdbommen is ontstaan.
Dit verhaal heb ik niet geschreven voor sensatie of om een graantje mee te pikken van het tragische overlijden van de 2 broertjes. Dit is mijn verhaal.

Op mijn 20e kreeg ik antidepressiva voorgeschreven voor iets wat met mijn hormonen te maken had. Ik kreeg toen voor het eerst akathesie. Dat had verschrikkelijke kunnen hebben voor mij als voor mijn pasgeboren kindje. Het lag niet aan de medicatie riep de huisarts nadat ik een zelfmoordpoging had gedaan.
Op mijn 25e weer hetzelfde verhaal. Weer kreeg ik antidepressiva voorgeschreven voor hetzelfde hormonale probleem dit keer onder een andere naam maar met precies dezelfde werkzame stof, prozac.

Bijna was ik het geweest die op een verschrikkelijk manier op het nieuws zou komen. Zelfmoord of gezinsdrama. Het had allebei gekund. Akathesie samen met het onderdrukken van het bewustzijn voorspelt een tikkende tijdbom. En dat was ik geworden door de medicatie. Ik kan het nog na vertellen omdat ik op tijd gestopt was met de medicatie maar velen kunnen dit niet navertellen. Vandaar mijn verhaal. Ik hoop dat mijn verhaal voor meer bewustwoording kan zorgen over akathesie, psychiatrische medicatie en geweld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s